V poradí 48. ročník súťaže Literárny Kežmarok pozná svojich víťazov

14.06.2013 Kežmarok

Kežmarok 14. júna (TASR) – Celoslovenská literárna súťaž Literárny Kežmarok pozná svojich víťazov, výsledky porota oznámila vo štvrtok (13. 6.) podvečer v evanjelickom lýceu v Kežmarku. "Rozdali sme ceny v štyroch kategóriách, pričom do súťaže sa prihlásilo celkovo 373 autorov s viac ako 800 literárnymi prácami, ktoré boli rozdelené na poéziu a prózu," uviedla pre TASR riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Kežmarku Gabriela Kantorková.
V prvej kategórii mladších žiakov porota neudelila prvé miesto za poéziu, dve druhé miesta obsadili Diana Jancurová zo Svidníka a Ema Hetešová z Kežmarku. Tretie miesto získala Kristína Drotárová. Za prózu získal 1. miesto Šimon Krišta z Vranova nad Topľou, za ním sa umiestnila Veronika Jóriová zo Šale a na 3. mieste skončila Zuzana Ľudviková z Martina.
"Druhú kategóriu tvorili starší žiaci, 6. až 9. ročník, pričom v poézii získala prvé miesto Jana Biganičová spolu s Barborou Plutovou, obe zo Starej Ľubovne. Za nimi sa umiestnili Emma Tomková a Adam Kollár, taktiež zo Starej Ľubovne," doplnila Kantorková. V próze podľa poroty, ktorú tvorili Zlata Matláková, Eva Kollárová a Jozef Brunclík, najviac vynikla Mária Bernátová z Bratislavy, za ňou sa umiestnila Marianna Kšiňanová z Bánoviec nad Bebravou. Porota v tomto prípade udelila dve tretie miesta, a to Pavlíne Hanzovej z Prešova a Márii Kosseyovej z Bratislavy.
Treťou kategóriou boli stredné školy, kde porota v zložení Ján Petrík, Júlia Čurillová a Peter Karpinský ako najlepšiu prácu v poézii ohodnotila dielo Dominika Holíčeka z Bánoviec nad Bebravou. Za ním sa umiestnili Veronika Grešová a Erika Virostková, obe zo Starej Ľubovne. V próze porota neudelila prvé miesto, na druhom skončili zhodne Veronika Žilinská a Lenka Roskošová z Bratislavy. Tretie miesto získala Mária Bilá z Vranova nad Topľou.
"Poslednú kategóriu tvorili zahraniční autori, teda slovenskí žiaci, ktorí študujú v zahraničí. Tu sme mali dve podkategórie, a to základné a stredné školy, avšak nikto zo zahraničných stredoškolákov svoje práce neprihlásil. Kategóriu základných škôl v poézii vyhrala Nina Marčoková zo Srbska, ktorá zvíťazila aj v próze, za ňou na druhom mieste skončila Patrícia Kmeťková, tiež zo Srbska. V próze skončila na druhom mieste Andrea Irena Fábriová, ktorá žije v Rumunsku," dodala Kantorková. Medzi staršími žiakmi sa porote páčili najviac práce Martiny Pintírovej a Andrei Grňovej, obe žijú a študujú v Srbsku.
Literárny Kežmarok tento rok zapísal už svoj 48. ročník. Ide o celoslovenské podujatie, ktorým si každoročne organizátori pripomínajú významné osobnosti a udalosti v slovenskej literatúre a školstve, v súvislosti s podtatranským regiónom. "Tento ročník bol venovaný 630. výročiu kežmarského školstva a 170. výročiu spisovnej slovenčiny. Literárny Kežmarok sa počas svojej existencie stal významným literárnym a kultúrno-spoločenským podujatím podporujúcim rast mladých talentov, zdôrazňujúcim národné tradície Slovenska i samotného Kežmarku," uzavrela Kantorková.
 

Vyberte región